За град Стрелча

Допълнителна информация:

Туристически забележителности

Землището на град Стрелча е разположено в южното подножие на Същинска Средна гора сред живописна котловина, заобиколена от планинския венец на върховете Стръмонос, Бунай и Вълк.
Богатите лековити минерални извори, мекият климат и плодородните почви и гори привличат човека още от най – дълбока древност. Животът тук не е прекъсвал от V хил.пр.Хр.
Освен на лечебния ефект на минералната вода любителите на пътешествията могат да се насладят на различни планински маршрути, започващи от Стрелча. С добре изградената си инфраструктура и удобно географско положение, градът е изходен пункт за маршрути в Същинска Средна гора, които водят до известни природни и исторически обекти: Панагюрище, Копривщица, Хисаря, Карлово, връх „Влък“, „Барикадите“, връх „Богдан“, Каменната приказка, Крепостите и др. Последните 2-3 години районът нашумява и с възможностите, които дава за офроуд преживявания с високо проходими автомобили. Типичен такъв маршрут в района започва от изхода на Копривщица – х. Бунтовна – Стрелча, с преспиване в района на хижата.
Общината е най-красива в края на пролетта и началото на лятото, като неслучайно в герба й присъства розата като основен елемент заедно с лъва и символа за минерална вода. Община Стрелча е разположена в най-големия розопроизводителен район в България, като розовите градини обхващат около 4 200 дка.  Твърди, че Стрелчанската роза дава най-качественото розово масло в страната. Освен розите, в последните години в района на Стрелча успешно се отглежда лавандула, от която се извлича първокласно етерично масло.
Град Стрелча е богат на минерални извори подходящи за пиене и лечение на различни заболявания. Характеристика на минералната вода, която се използва за профилактика и рехабилитация е със следните технически данни:
– дебит – 13 л/с,
– минерално съдържание 324 мг/л,
– слабоминерализирана,
– сулфатно-хидрокарбонатно-натриевна и флуорна
– температура +56 С.
Използва се за лечение на следните заболявания:
Заболявания на опорно-двигателния апарат
– хронични дегенеративно-ставни заболявания
– артрозна болест с различна локализация;
– хронични възпалителни ставни заболявания
– ревматична болест ставна форма, неактивна фаза; ревматоиден полиартрит; анкилозиращ спондилоартрит
– болест на Бехтерев; инфектартрити, псориатичен артрит, подагрозен артрит;
– вродени и придобити заболявания на гръбначния стълб;
– вродена дисплазия и луксация на тазобедрена става;
– пес еквиноварус;
– сколиоза; кифоза;
– състояния след травматични увреди на стави
– дисторзио, луксации, повреди на лигаментния апарат, повреди на менискусите;
– състояния след ставни операции и ендопротезиране
– 1 месец след операцията;
– заболявания на кости, мускули, сухожилия
– асептична некроза, миозити, бурсити, тендовагинити;
– следфрактурни състояния и усложненията им – забавено калусообразуване, хиперкалус, контрактури, морбус Зудек;
– последици от полиомиелит и детска церебрална парализа;
– заболявания на междупрешленните дискове – остеохондроза, протрузио, дискова херния.
Заболявания на периферната нервна система
– неврити, полиневрити, радикулити, плексити, невралгии, пареза и парализи след травматични увреждания на периферните нерви, вегетативни полиневропатии, диабетна полиневропатия, токсични полиневропатии, състояние след полиомиелит.
ГИНЕКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
– хронични възпалителни заболявания на женските полови органи – аднексити, салпингити, оофорити, метрити, параметрити, периметрити;
– първичен и вторичен стерилитет.
Бъбречно-урологични заболявания
– бъбречно-каменна болест, цистит, цистопиелит, хроничен пиелонефрит, бъбречна недостатъчност І-ви стадии.
ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ДИХАТЕЛНАТА СИСТЕМА
– хронични възпалителни заболявания на горните дихателни пътища, синуити, ларингити, трахеити;
– хронични пневмонии;
– хронични бронхити;
– бронхиална астма.

Места и забелжителности:

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ

Исторически музей – Стрелча се намира в центъра на града. Музейното дело в Стрелча води началото си от 40-те години на XX век, когато местни ентусиасти създават богата музейна сбирка. Тук са изложени някои от находките при разкопките от Жаба могила.

Жаба могила

На 3км. от Стрелча се намира „Жаба могила“. Жаба могила е най-голямата сред 300-те могили в землището на град Стрелча и е една от най-големите на територията на България с диаметър 90 м. и височина 20 м.. Жаба могила е уникален тракийски култов комплекс-хероон с гробница-мавзолей и светилище-храм. Тя е част от център на тракийското племе беси, който V-ІVв. Пр. Хр. е съществувал отделно от териториите на одрисите в Казанлъшката долина на царете.

Стрелчанско кале

На около 2,5 км южно от Стрелча, в местността Галата, се намира така нареченото Стрелчанско кале. Това е една крепост, разположена върху десния бряг на Стрелчанската Луда Яна в началото на тесния й пролом, образуван от пресичането на средногорското възвишение между върховете Мечит и Окопана. Това е крепост с двойни зидове, запазени сега на височина от 3-4 метра и дебелина до 2 м., разположена на площ от 22 декара. Крепостта води началото си от 9-10 век. Съществувала е и през 11-14 век до падането под турско господство.

За любителите на планинските разходки и историята можем да предложим маршрути до

Тракийските светилища в местностите Скумсале, Кулата и Качулата които формират уникален мегалитен комплекс, разположен на няколко нива. Според археолозите, които правят проучванията, тук става въпрос за сакрализирането на целият рид от „Стръмонос“ до „Жаба могила“. Паметникът се състои от няколко култови места, които са свързани помежду си. Всеки един от компонентите на този комплекс е интересен от културна и археологическа гледна точка. По своята същност паметникът е уникален и неговото проучване би внесло яснота за изясняване и обогатяване на нашите представи за тракийското религиозно мислене.

 

Планински и трекинг туризъм в Стрелча

Скални забележителности

На територията на общината се намират седем групи скални образувания, разположени северно и североизточно от града, които през 1972 г. са обявени за природни забележителности и са поставени под закрилата на Закона за защита на природата.
Сред тях са: Крепостта, Просото, Тронът на горския цар, Таралежът на раздумка, Каменната приказка, включваща 7 скални образувания с атрактивни имена.

Еко-туризъм

С добре изградената си инфраструктура и удобно географско положение, градът е изходен пункт за маршрути в Същинска Средна гора, които водят до известни природни и исторически обекти:

Панагюрище, Копривщица, Хисаря, Карлово, връх
„Влък“, „Барикадите“, връх „Богдан“, Жаба могила, Каменната приказка, Крепостите. На територията на общината има разработени общо  туристически маршрута с продължителност между 1 и 6 часа.

На 24км. от Стрелча се намира възрожденския град Копривщица. Там може да посетите Копривщенските музеи

Къща – музей Любен Каравелов, къщата на Димчо Дебелянов, Къща – музей Тодор Каблешков, Лютовата къща, Къща – музей Георги Бенковски и др.

На 13км. от Стрелча се намира и гр.Панагюрище където може да видите Панагюрското Златно съкровище и да  посетите историческия музей в града.

На 25км. от Стрелча се намира с.Старосел. Там може да посетите най-големият Тракийски култов комплекс в България, датиран от V – VІ в. пр.н.е. и хотелски комплекс „Старосел“ с винарната.

 

ИСТОРИЯ

Първите селища датират от V хил.пр. Хр. – това е времето на каменно – медната епоха в българските земи. При обиколката и регистрацията на праисторическите поселения археолозите са открили богат подемен материал, който хвърля светлина върху бита и духовната култура на праисторическите обитатели на региона.
Каменен релеф на лъв с полихромна украса, 5-4 в. пр.н.е.e открит от Георги Китов в Култовия комплекс Жаба могила, Стрелча. Експонатът се намира в НИМ
Различни епохи са оставили своя отпечатък върху облика на Стрелча през нейната многовековна история. На територията на общината има запазени следи от присъствието на праисторически хора, траки, славяни, византийци, римляни и българи.
Историческите паметници в Стрелча и околностите все още напомнят за традициите, начина на живот и обратите в историческата съдба на хората, обитавали тези земи в продължение на векове.
Древност и средновековие
Първите запазени следи са от стъпките на траките. Бесите идват и се установяват трайно в региона в края на старата ера. Те присъстват неизменно в гръцките хроники като смели и свободолюбиви войни, почитащи Дионис. За няколкото века, в които са господствали над земите край Стрелча, те са оставили след себе си над 300 могили в чест на знатните си мъртъвци.
От тази епоха датира един от най-внушителните исторически паметници на територията на Стрелча — уникалният тракийски култов комплекс Жабамогила, съставен от гробница-мавзолей и светилище–храм.
Бесите окончателно загубили своето могъщество през 45 г.след хр., когато римляните ги покорили и тракийските земи били включени в новообразуваната провинция Тракия.
Районът, както и цяла Южна Тракия, е включен в пределите на Първата българска държава през IX в. От тази епоха е и крепостта Стрелчанско кале, която просъществува до XIV век. Разположена е на десния бряг на р.Стрелчанска Луда Яна и със своите 8–метрови защитни стени ясно илюстрира характера на епохата. В продължение на векове в подножието е процъфтявал град — Стрельч или Стрелец–град. От неговото име произлиза и сегашното наименование на Стрелча.